همواره یکی از مهم ترین چالش هایی که افراد در آستانه طلاق با آن دست و پنجه نرم می کنند، نگرانی از بابت آینده فرزندان و مسائل مربوط به حضانت آن ها است. لازم است در هنگام طلاق، حقوق فرزندان مورد توجه قرار گیرد تا خسارت های وارد به آن ها به حداقل برسد. حال سوالی که پیش می آید این است که حضانت فرزندان بعد از طلاق با چه کسی است؟ کسب اطلاعات جامع در این خصوص می تواند فرد را در تصمیم گیری هایش یاری کند. برای پاسخگویی به این سوال و سایر سوالات مشابه در این خصوص پیشنهاد می دهیم تا انتها با ما همراه باشید.
حضانت فرزند پسر بعد از طلاق با چه کسی است؟
در بالا سعی کردیم به طور کلی به این سوال پاسخ دهیم که حضانت فرزندان بعد از طلاق با چه کسی است؟ اکنون سعی داریم به بررسی شرایطی بپردازیم که فرزند مورد نظر دارای جنسیت پسر باشد. باید دقت داشته باشید که اگر زوجین دارای فرزند پسر باشند و تصمیم به طلاق بگیرند، قانون حضانت فرزند پسر را تا رسیدن به سن هفت سالگی در اختیار مادرش قرار می دهد. در واقع مادر به شرط در اختیار داشتن صلاحیت مالی و اخلاقی موظف است از فرزند خود نگهداری کند.
در صورتی که سن فرزند پسر از هفت سالگی عبور نماید تا زمانی که سن او به بلوغ برسد، قانون پدر فرزند را دارای صلاحیت های لازم برای عهده دار شدن حضانت می داند؛ اما پس از رسیدن پسر به سن بلوغ، خود او مختار است که از میان پدر یا مادر خود یکی را به عنوان سرپرست انتخاب کرده و در کنار او زندگی کند. در واقع تمامی موارد ذکر شده تا زمانی است که مادر و یا پدر دارای صلاحیت های اخلاقی و مالی لازم از نظر قانونی باشند.
حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با چه کسی است؟
همان طور که در بالا نیز به آن اشاره نمودیم حضانت فرزندان تا سن هفت سالگی بر عهده مادر قرار گرفته است. باید به این نکته مهم اشاره داشته باشیم که قانون برای فرزندان پسر و دختر در این خصوص تفاوتی ندارد. معنای آن این است که پس از پایان هفت سالگی حضانت فرزند دختر به پدر او تعلق می گیرد و مرد ملزم است تمامی شرایط لازم برای زندگی سالم دختر خود را فراهم کرده و در اختیار او قرار دهد. بعد از سن بلوغ نیز خود فرزند دختر تصمیم می گیرد با چه کسی زندگی کند.
اگر به دنبال یافتن پاسخ مناسب برای این سوال هستید که حضانت فرزندان بعد از طلاق با چه کسی است؟ باید اشاره داشته باشیم که قانون تفاوتی بین فرزندان پسر و دختر قائل نشده است. تنها تفاوتی که در خصوص آن ها وجود دارد، این است که سن بلوغ شرعی در دختران با پسران متفاوت است. قانون مدنی سن بلوغ دختران را 9 سالگی قمری در نظر گرفته است. این سن برای پسران 15 سال قمری می باشد. در واقع پدر از سن هفت سالگی تا رسیدن به 9 سالگی حضانت دختر خود را بر عهده خواهد داشت.
حضانت فرزند بعد از فوت پدر با چه کسی است؟
یکی از چالش هایی که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم می کنند، حق حضانت فرزندان پس از فوت پدر است. در ابتدا باید به این نکته توجه داشته باشید که از نظر قانونی، این پدر است که مسئولیت دارد هزینه های زندگی فرزند را به عنوان نفقه در اختیار او قرار دهد. در صورتی که پدر فوت نماید، قانون بررسی می کند تا شرایط مادر را تعیین نماید. در صورتی که مادر شرایط لازم از نظر مسائل مالی و اخلاقی را در اختیار داشته باشد، حضانت فرزندان به او می رسد.
در بالا تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که حضانت فرزندان بعد طلاق با کیست؟ پس از آن نیز به بررسی حضانت فرزندان بعد از فوت پدر پرداختیم. در بالا اشاره کردیم که پس از فوت پدر، قانون مادر را در اولویت حضانت از فرزندان قرار داده است؛ اما لازم است که مادر شرایط تعیین شده از سوی قانون را داشته باشد. همچنین باید دقت داشته باشید که از نظر قانون، اجداد پدری فرزند مانند پدر بزرگ وی پس از فوت پدر، حق ملاقات با نوه خود را خواهد داشت و زن نمی تواند از این کار جلوگیری کند.
در صورتی که مادر با این ملاقات مخالفت نماید، پدر بزرگ می تواند از طریق قانون برای گرفتن حق قانونی خود اقدام نماید. به نوعی مادر حق ممانعت از ملاقات پدر بزرگ با نوه خود را ندارد و در صورتی که شخص برای حق ملاقات خود از طریق محاکم قضایی تلاش کند، می تواند به حقوق خود مبنی بر ملاقات با فرزند پسر خود دست پیدا کند. البته برای این کار لازم است سازش های مورد نیاز بین دو طرف صورت بگیرد و از اختلافات پرهیز شود.
حضانت فرزند در طلاق توافقی با چه کسی است؟
پاسخ به این سوال که حضانت فرزندان بعد از طلاق با چه کسی است؟ به میزان زیادی به نوع طلاق صورت گرفته بستگی دارد. یکی دیگر از مواردی که لازم است به توضیحات مختصری درباره آن بپردازیم، حق حضانت فرزندان در طلاق توافقی به عنوان یکی از رایج ترین انواع طلاق می باشد. به طور کلی، قانون دادگاه را موظف به تعیین حضانت فرزندان بعد از طلاق کرده است؛ اما در طلاق توافقی زوجین می توانند در خصوص آینده فرزندان و حضانت آن ها با یکدیگر سازش کنند.
در صورتی که پدر و مادر بتوانند در خصوص آینده فرزندان خود و نیز مسائل مربوط به حضانت آن ها به توافقات لازم برسند، دادگاه در خصوص تصمیم گیری آن ها دخالتی نخواهد داشت. البته در این صورت نیز لازم است والدی که عهده دار حضانت فرزند شده است، شرایط مالی و اخلاقی مناسبی در اختیار داشته باشد. در صورتی که والد تعیین شده به عنوان سرپرست فرزند در طلاق توافقی دارای شرایط مورد نظر نباشد، دادگاه توافقات صورت گرفته را به طور کامل نقض می کند.
حضانت فرزندان بعد از عقد موقت
گونه ای دیگر از ازدواج وجود دارد که آن را با عقد موقت یا صیغه می شناسیم. این نوع ازدواج مدت دار بوده و پس پایان مهلت توافق شده بین زن و مرد، لازم است تکلیف حضانت فرزندان متولد شده در این نوع عقد نیز مشخص شود. در صورتی که بر اثر عقد موقت فرزندی متولد شود، دادگاه در خصوص حضانت وی مشابه با حضانت فرزندان در ازدواج دائم رفتار می کند. در واقع دادگاه تا سن هفت سالگی حضانت فرزند را به مادر او می سپارد.
البته لازم است مادر دارای تمکن مالی مناسب و اخلاق سنجیده باشد. چرا که در غیر این صورت حضانت از او سلب خواهد شد. همچنین حضانت فرزند متولد شده از عقد موقت از سن هفت سالگی تا رسیدن به سن بلوغ، در اختیار پدر او قرار می گیرد. پدر نیز باید دارای شرایط مذکور باشد. پس از رسیدن فرزند به سن بلوغ، خود وی مکلف است تا یکی از والدین را انتخاب نموده و در کنار وی به ادامه زندگی مشغول شود. البته لازم است پدر یا مادر در این صورت نیز شرایط لازم را دارا باشند.
پایان مدت حضانت فرزندان
در بالا به این سوال پاسخ دادیم که حضانت فرزندان بعد از طلاق با چه کسی است؟ بررسی کردیم که حضانت فرزند پسر یا دختر تا سن هفت سالگی با مادر آن ها است و پس از آن تا سن بلوغ، دادگاه حضانت آن ها را به مادرشان محول می کند. پس از رسیدن به سن بلوغ نیز خود فرزند می تواند تصمیم بگیرد که با کدام یک از پدر یا مادر خود زندگی نماید. در واقع زمانی که پسر و یا فرزند دختر به سن بلوغ شرعی برسند، حضانت قانونی آن ها به پایان می رسد.
باید دقت داشته باشید که مسئله حضانت برای اطفال در نظر گرفته می شود و فرد پس از رسیدن به سن بلوغ از نظر قانونی بالغ محسوب می شود و پس از آن مسئله حضانت برای او در نظر گرفته نمی شود. البته نباید حضانت را با ولایت اشتباه بگیرید. در واقع تا قبل از رسیدن فرزند به سن 18 سالگی، در اصطلاح او رشید محسوب نمی شود. ممکن است او به سن بلوغ رسیده باشد، اما تصمیم گیری در خصوص مسائل مالی برای او دشوار می باشد. چنین تصمیماتی بر عهده ولی او است.
ولایت فرزندان از نظر قانونی به پدر آن ها سپرده شده است. در صورتی که پدر فوت نماید، ولایت فرزندان بر عهده پدر بزرگ آن ها می باشد. دقت داشته باشید که ممکن است دادگاه حضانت فرزندان را به مادر آن ها سپرده باشد، اما قانون همچنان تکلیف ولایت آن ها را تا سن 18 سالگی بر عهده پدر آن ها قرار داده است. باید به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که سن بلوغ پسران 15 سال تمام قمری و سن بلوغ دختران 9 سال تمام قمری در نظر گرفته می شود.
بنابراین زمانی که از سن بلوغ فرزندان سخن به میان می آوریم باید به تفاوت سن بلوغ در بین پسران و دختران توجه داشته باشیم. پس از رسیدن فرزندان به سن بلوغ، حضانت آن ها به پایان می رسد؛ یعنی پس از رسیدن فرزند پسر به سن 15 سالگی و فرزند دختر به سن 9 سالگی خود او می تواند تصمیم بگیرد که با کدام یک از والدین خود زندگی کند؛ اما در این شرایط نیز باید دقت داشته باشید تا رسیدن فرزند پسر و دختر تا سن 18 سالگی ولایت آن ها بر عهده پدر آن ها می باشد.
حضانت فرزندان بالای 18 سال
در بالا به مسئله حضانت اطفال اشاره داشتیم؛ اما اکنون این سوال پیش می آید که اگر فرزند بالغ شد، تکلیف حضانت او چه خواهد شد؟ در این شرایط است که فرزند تصمیم می گیرد که با کدام یک از والدین زندگی کند. دادگاه ملزم است به تصمیم فرزند احترام بگذارد و مقدمات حضانت او را فراهم کند. قانون مدنی تکلیف سن بلوغ را مشخص کرده است. در قانون مدنی همان طور که گفته شد سن بلوغ پسران 15 سال قمری و سن دختران 9 سال قمری در نظر گرفته شده است. در واقع باید بدانیم که پس از رسیدن فرزند به سن 18 سالگی، حضانت در خصوص او منتفی می شود.
در واقع فرزند پسر یا دختر پس از رسیدن به سن بلوغ تصمیم می گیرد که با پدر یا مادر خود زندگی کند. در واقع پس از تصمیم گیری وی، او 18 سالگی خود را نیز در کنار والدی زندگی خواهد کرد که او را در سن بلوغ برگزیده است. قانون ملزم است به انتخاب فرزند احترام بگذارد. البته در این شرایط نیز لازم است دادگاه صلاحیت های مادر و پدری که فرزند او را برای ادامه زندگی انتخاب کرده است در نظر بگیرد.
لزوم مراجعه به وکیل برای گرفتن حضانت فرزندان
هر یک از والدین تمایل دارند پس از طلاق زندگی شادی را برای فرزندان خود بسازند. از این رو، ترجیح می دهند در دعاوی مربوط به حضانت فرزندان به موفقیت دست پیدا کنند تا فرزندانشان در کنار آن ها باشد و خودشان عهده دار نگهدای او شوند؛ اما باید دقت داشته باشید که دعاوی حضانت فرزندان بعد از طلاق یکی از پیچیده ترین دعاوی خانواده به شمار می آید که کسب پیروزی در آن مستلزم بهره مندی از دانش حقوقی و تجربیات لازم در این خصوص است.
نباید هرگز تصور کنید که اگر از نظر قانونی حق با شما است پس دیگر نیازی به استخدام وکلای شاخص و خبره ندارید. کوچک ترین اقدام غلطی در محاکم قضایی می تواند نتیجه دادگاه را تغییر داده و شما را به شکست نزدیک کند. از این رو، مراجعه به بهترین وکیل حضانت فرزند در تهران برای گرفتن حضانت فرزندان بعد از طلاق به شدت توصیه می شود. وکیل می تواند شما را از حقوق قانونی تان آگاه کرده و شما را از پیچ و خم های مسیر مطلع سازد تا خسارت های ناشی از شکست در پرونده به حداقل برسد.
کلام آخر
در بالا سعی کردیم به این سوال پاسش دهیم که حضانت فرزندان بعد از طلاق با چه کسی است؟ برای پاسخ به این پرسش سعی کردیم شرایط مختلف را در نظر بگیریم. در ابتدا حق مادر در حضانت از فرزندان را مورد بررسی قرار دادیم و سپس شما را با حقوق قانونی پدر در این زمینه آشنا کردیم. علاوه بر این تکلیف حضانت فرزندان بعد از رسیدن آن ها به سن بلوغ را مورد ارزیابی قرار دادیم. همچنین مشخص کردیم که والدین در چه شرایطی نمی توانند عهده دار حضانت فرزندان خود باشند. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما درخواست می کنیم که اگر نظر یا تجربه ای در خصوص مطالب ذکر شده دارید، آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت رایزنی به اشتراک بگذارید.