اصول کلی قرارداد نویسی

اصول قرارداد نویسی و نکات مهم آن

از اصول قرارداد نویسی چه می‌دانید؟ قرارداد نویسی یکی از مسائلی است که تقریباً تمامی افراد در همه کسب و کارها به آن نیاز پیدا می‌کنند. در واقع باید گفت قراردادها می‌توانند سرنوشت بسیاری از شرکت‌ها و کارمندان آن‌ها را تغییر دهند.

در صورتی که قراردادی درست و اصولی تنظیم کنید، خواهید توانست ضررهای احتمالی را به میزان چشمگیری کاهش دهید. قراردادها معمولاً توسط افراد مختلف یا با کمک مشاوران حقوقی و وکلای دادگستری نوشته می‌شوند. اگر می‌خواهید بیشتر با اصول قرارداد نویسی آشنا شوید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید. ما در این مقاله قصد داریم به طور کامل به این مقوله بپردازیم.

نگاهی کلی به قرارداد و اهمیت تنظیم آن

در ابتدای مطلب بهتر است شما را بیشتر با قرارداد و اهمیت نگارش آن آشنا کنیم. قرارداد به نوشته‌ای گفته می‌شود که طی آن دو یا چندین فرد در مورد یک موضوع واحد با هم به توافق می‌رسند. دقت داشته باشید اشخاصی که در قرارداد سهیم هستند، ممکن است افراد حقیقی یا حقوقی باشند و این مسئله در نگارش قرارداد تفاوتی ایجاد نمی کند.

قراردادهایی که به صورت رسمی نوشته می‌شوند، برای متعاملین (دو طرف) مسئولیت به وجود می‌آورند، به‌طوری‌که این افراد در برابر رعایت مفاد آن قرارداد مسئول هستند. در صورتی که یک طرف قرارداد به این اصول پایبند و متعهد نباشد، طرف دیگر می تواند از او به مراجع قضایی و دادگاه شکایت کند. توجه داشته باشید که با نوشتن قرارداد از اختلافات احتمالی در آینده جلوگیری خواهید کرد. علاوه بر این، قرارداد می‌تواند میزان اعتماد و اطمینان را میان طرفین افزایش دهد.

مطالعه بیشتر : درخواست نوشتن قرارداد

معرفی کامل اصول قرارداد نویسی

حال که با قرارداد و موارد نگارش آن آشنا شدید، بهتر است شما را با مهم‌ترین اصول قرارداد نویسی رو به رو کنیم. در واقع با شناخت این اصول می‌توانید قراردادی کامل تر و جامع‌تر بنویسید و از ضررهای احتمالی خود و کسب و کارتان در آینده جلوگیری کنید. از جمله مهم‌ترین اصول مربوط به قرارداد نویسی موارد ذیل است:

۱) ذکر محل انعقاد قرارداد

نخستین مطلبی که در زمان نوشتن قرارداد باید مدنظر داشته باشید، ذکر محل نگارش قرارداد است. در بسیاری از قراردادها محل انعقاد آن نوشته نمی‌شود؛ اما در برخی موارد این کار بسیار مهم است. می‌توان گفت در صورتی که محل انعقاد قرارداد قید شده باشد، در صورت بروز اختلاف شما راحت‌تر می‌توانید در مراجع قضایی منطقه تنظیم قرارداد طرح دعوا کنید.

۲) نوشتن عنوان قرارداد

مورد بعدی که در زمان تنظیم قراردادهای اصولی باید به آن توجه داشته باشید، انتخاب و نوشتن عنوان مناسب است. سعی کنید نام قرارداد را بر اساس مفاد کلی و موضوع آن مشخص کنید تا مخاطب پیش از خواندن قرارداد متوجه موضوع آن شود.

۳) نگارش عنوان طرفین قرارداد

برای این که طرفین قرارداد به طور کامل مشخص باشند بایستی نام آن‌ها را در قرارداد نوشته شود. در واقع تفاوتی نمی کند که طرف مقابل شما شخصی حقیقی باشد یا حقوقی، شما باید عنوان آن را به طور کامل و دقیق در قرارداد بنویسید..

۴) نوشتن عنوان حقوقی متعاملین

یکی از مهم‌ترین اصول قرارداد نویسی نوشتن سمت‌های حقوقی متعاملین است. برای این کار بهتر است با سمت‌های حقوقی آشنا شوید تا بتوانید بر اساس آن، عنوان‌های طرفین را به طور صحیح انتخاب کنید. از جمله این سمت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اصالتاً: همان فردی که قصد معامله با او را دارید.

قیومتاً: قیم شخصی که قصد نوشتن قرارداد با او را دارید.

وکالتاً: وکیل فردی که با او معامله می‌کنید.

ولایتاً: ولی یا سرپرست شخصی که با او در حال نوشتن قرارداد هستید.

۵) نگارش موضوع قرارداد

در بخش بعدی قرارداد باید موضوع آن را به طور کامل مشخص کنید. در واقع در این قسمت باید عمل یا توافقی که طرفین قرارداد مستلزم رعایت آن هستند را بنویسید. در این قسمت باید هدف از نوشتن قرارداد را مشخص کنید. دقت داشته باشید که موضوع، اصلی‌ترین بخش هر قراردادی است و با نگارش درست آن می‌توانید از وقوع اختلافات در آینده جلوگیری کنید. در این قسمت باید میزان تعهدات هر یک از طرفین قرارداد را به طور دقیق بنویسید.

۶) مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن

اگر می‌خواهید یک قرارداد اصولی نگارش کنید، بهتر است حتماً مبلغ‌ها را به طور دقیق در آن بنویسید. به-عنوان مثال مشخص کنید در صورتی که هر یک از طرفین قصد برهم‌زدن معامله را داشته باشد، باید چه مبلغی را به عنوان خسارت به طرف دیگر بپردازد.

۷) مدت زمان اجرای تعهدات

برای این که اصول قرارداد نویسی را به طور کامل رعایت کنید، بهتر است بدانید که باید در قرارداد خود زمان برای اجرای تعهدات در نظر بگیرید. در صورتی که یکی از طرفین نتواند در این مدت زمان به تعهدات خود عمل کند، ملزم به پرداخت خسارت خواهد بود.

۸) ضمانت اجرای قرارداد

مسئله بسیار مهم دیگری که در زمان نگارش قرارداد باید به آن توجه داشته باشید، ضمانت اجرای قرارداد است. در صورتی که هر یک از طرفین از اجرای تعهدات سرپیچی کند، با کمک این ضمانت اجرا می‌توان از وی خسارت گرفت.

روش‌های مختلف ضمانت اجرای قرارداد:

مشخص کردن خسارت در صورت منصرف شدن هر یک از طرفین قرارداد

دریافت چک یا سفته از طرفین قرارداد به عنوان ضمانت اجرا

مهم‌ترین نکات در مورد اصول اصلی نگارش قرارداد

حال که با اصول اصلی قراردادنویسی آشنا شدید، بهتر است بدانید که باید یک سری نکات را نیز به طور کامل رعایت کنید. این نکته‌ها به شما کمک می‌کنند تا قراردادی بدون نقص بنویسید و بهترین نتیجه را به دست آورید. از جمله این نکات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مطالعه کردن قرارداد به صورت یکجا

یکی از مهم‌ترین نکاتی که پس از دانستن اصول قرارداد نویسی باید به آن توجه داشته باشید، خواندن یک جای قرارداد است. سعی کنید با دقت و حوصله کامل تمامی قسمت‌های قرارداد را مطالعه کرده و تمامی نقص‌های آن را به طور دقیق برطرف کنید. از این طریق می‌توانید یک قرارداد بی نقص و کامل داشته باشید و هیچ نوع ضرری را متحمل نخواهید شد.

بررسی امضا، اثر انگشت یا مهر

برای این که قرارداد شما معتبر باشد، بهتر است طرفین معامله از امضا، اثر انگشت یا مهر خود در قرارداد استفاده کنند. در واقع این مسئله نشان دهنده تأیید طرفین قرارداد و لازم‌الاجرا بودن مفاد آن است. برای این که بتوانید قرارداد محکم‌تری داشته باشید، سعی کنید از طرف مقابل هم امضا و هم اثر انگشت بگیرید تا از خسارت‌های احتمالی در آینده پیشگیری شود.

امضا کردن تمامی صفحات قرارداد

مسئله بعدی که باید به طور دقیق به آن توجه داشته باشید، این است که طرفین قرارداد باید تمامی صفحات و حتی پیوست¬¬¬های آن را امضا کنند. در صورتی که هر یک از طرفین حتی یکی از صفحات را امضا نکرده باشد، می‌تواند از انجام به تعهدات موجود در آن سر باز زده و مشکلات متعددی را برای شما به وجود آورد.

علاوه بر این، توجه داشته باشید که هیچ فضایی اضافی میان متن و امضا نباید وجود داشته باشد و صاحب امضا باید در نزدیک‌ترین فاصله از متن امضای خود را بزند تا امکان اضافه کردن و الحاق متن جدید وجود نداشته باشد.

استفاده از شاهد

استفاده از شاهد هیچ الزامی برای قراردادهای مختلف ندارد؛ اما برای این که میزان اعتبار آن بیشتر شود، بهتر است از یک تا چند شاهد استفاده کنید. با کمک شاهدها می‌توانید از بروز مشکلات در آینده جلوگیری کنید. سعی کنید از شهود امین و صادق برای این کار کمک بگیرید.

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم شما را با اصول قرارداد نویسی آشنا کنیم. بهتر است عنوان متناسب با موضوع برای قراردادهای خود انتخاب کنید.

علاوه بر این، سعی کنید تضمین‌هایی مناسب برای لازم‌الاجرا شدن قرارداد در نظر بگیرید تا هیچ یک از  طرفین قادر به فسخ قرارداد نباشند.

اگر می‌خواهید بیشتر با قراردادها و نحوه نوشتن آن‌ها آشنا شوید، بهتر است از رایزنی کمک بگیرید.

۰ ۰ رای ها
امتیازدهی به رایزنی
guest


۰ پرسش ها و پاسخ ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه پرسش ها