برخلاف مرد که حق طلاق را بر اساس قانون مدنی در اختیار دارد، طلاق در دوران عقد از طرف زن همانند دوران بعد از جشن عروسی، زن می بایست دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه کند تا بر اساس آن نظر مثبت قاضی پرونده را جلب نماید. در واقع دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن باید به گونهای باشد که عسر و حرج او را به اثبات برساند. عسر و حرج زن زمانی به اثبات میرسد که او در مشقت بیش از حدی قرار گرفته و عملاً ادامه زندگی مشترک برای او غیر ممکن به نظر برسد. در چنین شرایطی است که زن بدون رضایت شوهرش نیز میتواند در دوران عقد به رابطه زوجیت پایان بدهد. در ادامه این مطلب سعی میکنیم توضیحات جامعتری را به شما ارائه دهیم پس در کنار ما بمانید.
طلاق در دوران عقد از طرف زن چگونه انجام میشود؟
مرد بر اساس قانون مدنی دارای حق طلاق است اما طلاق در دوران عقد از طرف زن با چالشها و مشکلات بسیاری همراه است. اگر زن حق طلاق را از مرد دریافت نکرده باشد برای جدایی از همسرش میبایست دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه کرده و با اثبات نمودن آنها عسر و حرج خود را به قاضی پرونده ثابت کند تا با استناد به همین موضوع بتواند طلاق بگیرد.
منظور از عسر و حرج در زندگی مشترک زمانی است که موقعیتی برای زن ایجاد گردیده که زندگی مشترک را برای وی غیر قابل تحمل کرده و او نمیتواند دیگر به زندگی در کنار همسرش ادامه دهد. در چنین شرایطی است که حتی در دوران عقد نیز به زن اجازه پایان دادن به رابطه زوجیت داده میشود و او میتواند حتی بدون اینکه با همسرش نزدیکی کرده باشد از او جدا شود.
این مسئله را در نظر بگیرید که منظور از طلاق در دوران عقد در واقع شرایطی است که زوجه همچنان باکره میباشد و هنوز رابطه جنسی بین زن و مرد صورت نگرفته است. در ماده 1130 قانون مدنی اشاره شده است که اگر زن بتواند دلایلی را به دادگاه ارائه کند که عسر و حرج او ثابت گردد، میتواند حتی بدون رضایت شوهرش نیز از او جدا شده و به زندگی مشترک پایان بخشد.
نکته قابل ذکری که باید در اینجا بیان کنیم این است که در طلاق از طرف زن نیز زوجه میتواند به تمامی حقوق مالی خود دست پیدا کند. یعنی نباید تصور کنیم که اگر طلاق از طرف زن باشد و زن برای پایان دادن به رابطه زوجیت پیش قدم شود دیگر نمیتواند به مهریه و نفقه خود دست پیدا کند. البته اگر زن همچنان باکره باشد و قصد طلاق گرفتن داشته باشد تنها نیمی از مهریه به او تعلق خواهد گرفت.
طلاق در دوران عقد چقدر طول میکشد؟
یکی از سوالات مهمی که ممکن است برای زوجین در آستانه طلاق به وجود آید این است که طلاق در دوران عقد چقدر طول میکشد؟ به طور کلی باید بیان کنیم که عوامل مختلفی ممکن است بر روی مدت زمان طول کشیدن فرآیند طلاق اثر بگذارد که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به استخدام وکیل و شلوغ بودن شعبه رسیدگی کننده به پرونده اشاره داشته باشیم.
از سوی دیگر اگر یکی از زوجین با طلاق و پایان دادن به زندگی مشترک مخالف باشد، در چنین شرایطی او میتواند به حکم صادر شده از سوی دادگاه اعتراض کند. در صورت اعتراض یکی از زوجین پرونده برای بررسیهای بیشتر به دادگاه تجدید نظر ارسال خواهد شد و همین مسئله میتواند بر طولانی شدن فرآیند طلاق اثر بگذارد؛ پس نمیتوانیم زمان مشخصی برای طلاق در دوران عقد تعیین نماییم.
به طور کلی اگر زن بتواند رضایت شوهر را برای طلاق جلب کرده و از طریق طلاق توافقی اقدام نماید، مدت زمانی که برای پایان دادن به زندگی مشترک لازم است بسیار کوتاهتر خواهد بود. اما باید بدانیم که از میان انواع مختلف طلاق، طلاق از طرف زن به خصوص در دوران عقد بسیار زمانبر بوده و ممکن است از سه ماه تا ۶ ماه به طول انجامد؛ چرا که زن نیاز است دلایل محکمه پسند خود را در دادگاه اثبات کند.
دقت داشته باشید که حق طلاق بر اساس قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده به مرد سپرده شده است و زن تنها در شرایط خاصی میتواند درخواست جدایی از همسر خود را دهد. بنابراین باید به این نکته اشاره داشته باشیم که در طلاق از طرف زن نیاز است تا از یک وکیل مجرب و خبره کمک بگیرید تا مدت زمان پایان دادن به رابطه زوجیت برای شما به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند.
شرایط مهریه در طلاق دوران عقد
از سوالات پرتکراری که ممکن است افراد از وکلای خود بپرسند این است که آیا طلاق در دوران عقد مهریه تعلق میگیرد؟ ذکر این نکته ضروری است که مهریه جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار میرود و باید در هنگام عقد نکاح زن و مرد بر سر مقدار مهریه و همچنین شیوههای مرسوم برای پرداخت آن به توافقات کامل دست پیدا کنند.
در مهریه عندالمطالبه به محض مطالبه مهریه از سوی زن مرد ملزم به پرداخت آن است و دیگر نیازی نیست که طلاق صورت گیرد و زن حتی پیش از طلاق نیز میتواند هر زمان که خواست مهریه خود را از مرد درخواست کند. اما در مهریه عندالاستطاعه زن زمانی میتواند به مهریه و حق و حقوق خود در این زمینه دست پیدا کند که توانایی مالی مرد این امکان را به او بدهد که مهریه زن را پرداخت کند.
در هر صورت باید توجه داشته باشید که مهریه به زن تعلق میگیرد؛ مگر اینکه عقد نکاح باطل اعلام شود. یعنی حتی اگر زن به شوهر خود نیز خیانت کرده باشد و یا اینکه در منزل او سکونت نکند باز هم مرد ملزم است که مهریه زن را پرداخت کند. اما در خصوص طلاق در دوران عقد از طرف زن باید به این نکته اشاره داشته باشیم که زن میتواند در چنین شرایطی نیمی از مهریه خود را دریافت نماید.
در قانون مدنی اشاره شده است که اگر زن در هنگام طلاق باکره باشد و هنوز نزدیکی با همسر خود نداشته باشد تنها میتواند به نیمی از مهریه خود دسترسی داشته و آن را مطالبه کند، اما اگر در دوران عقد زوجه باکره نباشد، یعنی رابطه جنسی بین او و همسرش جاری شده باشد مرد ملزم است تا تمامی مهریه تعیین شده برای وی را به محض مطالبه زن در اختیار او قرار دهد.
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن در دوران عقد
اگر زن در زمان عقد تصمیم به جدایی از همسرش گرفته باشد، میبایست دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه کند تا با استناد به آنها ببخشد. البته این در شرایطی است که زن موفق به دریافت وکالت بلاعزل در طلاق از شوهر خود نشده باشد. چرا که اگر زن توانسته باشد حق طلاق را از مرد دریافت کند دیگر نیازی به ارائه دلایل محکمه پسند به دادگاه ندارد.
سوء رفتار مداوم مرد یکی از مهمترین دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن به شمار میرود؛ برای مثال اگر زن بتواند با استفاده از شهادت شهود یا روشهای دیگر این مسئله را به اثبات برساند که شوهر وی او را کتک میزند یا با او رفتار مناسبی ندارد میتواند با استناد به همین موضوع عسر و حرج خود را اثبات کرده و طلاق بگیرد.
مرد موظف است به همسر خود نفقه یا خرجی پرداخت کند؛ اگر مرد به مدت ۶ ماه از پرداخت نفقه خودداری کرده و از این امر استنکاف نماید زن میتواند با استناد به همین موضوع درخواست طلاق در دوران عقد دهد. این مسئله را در نظر داشته باشید که اگر مرد عقیم یا نابارور باشد، همین موضوع نیز جزو مهمترین دلایل محکم پسند برای پایان دادن به رابطه زوجیت به شمار میرود.
ممکن است مرد به ۵ سال حبس یا بیشتر از آن محکوم شده باشد که این مسئله نیز میتواند دلیل خوبی برای جدایی زن و پیش قدم شدن او برای طلاق به شمار رود. موارد ذکر شده تنها بخشی از دلایل محکمه پسند محسوب میشود و شما اگر دلیل دیگری دارید لازم است آنها را در برگه دادخواست طلاق از طرف زن در دوران عقد ذکر کرده و به کمک یک وکیل مجرب آنها را در دادگاه به اثبات برسانید.
طلاق در دوران عقد و باکره نبودن زن چگونه امکانپذیر است؟
درباره طلاق در دوران نامزدی از طرف زن باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که باکره بودن یا نبودن زن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چرا که باکره بودن یا نبودن زن و رابطه جنسی که بین زوجین برقرار میشود تا حد زیادی بر روی مقدار مهریهای که مرد موظف است به همسر خود پرداخت کند اثر خواهد داشت.
طلاق در دوران عقد و باکره نبودن باعث میشود تا مرد موظف شود تمامی مهریه تعیین شده برای زن را به وی پرداخت کند، اما اگر طلاق در زمان نامزدی صورت گیرد و زن همچنان باکره باشد؛ یعنی رابطه جنسی بین زن و مرد برقرار نباشد, مرد موظف است بر اساس قانون مدنی تنها نیمی از مهریه تعیین شده به عنوان حقوق مالی زن را به وی پرداخت نماید.
بنابراین باکره بودن یا نبودن زوجه در پزشکی قانونی پیش از طلاق به دقت مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا اگر رابطه جنسی بین زن و مرد صورت گرفته باشد زن بتواند به تمام مهریه تعیین شده دسترسی پیدا کند. به هر حال برای تکمیل فرآیند طلاق و مطالبه مهریه به شما توصیه میکنیم که به سراغ وکلای متخصص و آشنا به مسائل حقوقی بروید.
گواهی پزشکی قانونی برای طلاق در دوران عقد لازم است؟
در پاسخ به این سوال که آیا گواهی پزشکی قانونی برای طلاق در دوران عقد لازم است؟ میبایست به این نکته اشاره داشته باشیم که همواره ارائه نمودن گواهی صادره از سوی پزشکی قانونی برای طلاق از طرف زن و هر نوع طلاق دیگری الزامی است؛ یعنی حتی اگر در دوران عقد نیز قصد جدایی از همسر خود را دارید میبایست گواهیهای پزشکی قانونی را به دادگاه ارائه کنید.
این گواهی در درجه اول باکره بودن یا نبودن زن را به اثبات میرساند. همانطور که در قسمتهای قبل نیز به این مسئله اشاره کردیم باکره بودن زن میتواند باعث شود که او تنها به نیمی از مهریه خود دسترسی داشته باشد. حال آنکه اگر زن در زمان عقد، نزدیکی با همسر خود داشته باشد و در اصطلاح باکره نباشد میتواند به تمام مهریه خود دسترسی پیدا کند.
از سوی دیگر در پزشکی قانونی این مسئله مورد بررسی قرار میگیرد که آیا زن باردار است یا خیر؟ اگرچه به زن در هنگام بارداری نیز حق طلاق داده میشود، اما باید به این مسئله توجه داشته باشیم که او باید تا زمان زایمان و متولد شدن فرزند خود عده نگه دارد. همچنین لازم است مسئله حضانت فرزند و پرداخت نفقه به وی به طور کامل در دادگاه مورد تاکید قرار گیرد.
پیامدهای طلاق در دوران عقد چیست؟
دقت داشته باشید که اگر در دوران عقد طلاق از طرف زن صورت گیرد، میتواند برای او عواقب و پیامدهای بسیار زیادی داشته باشد. بسیاری از ما با پیامدهای روانشناسی که میتواند زن با آنها روبرو شود، آشنایی کامل داریم؛ با این حال ما در این قسمت از مقاله به پیامدهای حقوقی ناشی از آن میپردازیم.
به طور کلی باید بیان کنیم که در طلاق از طرف زن اگر او همچنان باکره باشد تنها میتواند به نیمی از مهریه خود دسترسی پیدا کند و شاید این مهمترین پیامد قانونی طلاق در دوران نامزدی به شمار آید. گذشته از این طلاق توسط زن و اثبات نمودن عسر و حرج در زندگی مشترک کمی دشوار و پیچیده به نظر میرسد و باید حتماً روی کمکهای یک وکیل متخصص حساب باز کنید.
کلام آخر
از همراهی شما بزرگواران با وب سایت حقوقی رایزنی نهایت تشکر و قدردانی را داریم. تلاش اصلی کادر مجرب وب سایت ما بر این بود تا نکات مهمی را در خصوص طلاق در دوران عقد از طرف زن ارائه نماییم. حال اگر سوالی در این خصوص برای شما ایجاد شده است میتوانید آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.