قانون جدید ملاقات فرزند به این نکته اشاره دارد که حق ملاقات با پسر و دختر بعد از طلاق جزو مهمترین حقوق والدین به شمار میرود. معمولاً والدی که حضانت فرزند را بر عهده ندارد، برای زمان و مکان ملاقات با فرزندش دچار مشکلات بسیار زیادی میشود و حتی ممکن است والد دیگر از ملاقات وی ممانعت به عمل آورد. در چنین شرایطی میتوان با طرح دعوی و حضور در دادگاه چنین اختلافاتی را حل و فصل نمود. چرا که قاضی پرونده سعی میکند با در نظر گرفتن جزئیات دعوای مطرح شده زمان و مکان دقیقی را برای ملاقات هر یک از والدین با فرزند خود مشخص نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با سایت رایزنی همراه باشید.
قانون جدید ملاقات فرزند بعد از طلاق
قانون جدید ملاقات فرزند سعی دارد تا به آینده فرزندان بعد از جدایی والدین آنها توجه ویژهای داشته باشد. معمولاً پس از طلاق مسئله حضانت و همچنین ملاقات با فرزندان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و باید زوجین بر روی زمان و مکان ملاقات با فرزند خود به توافق برسند؛ در غیر این صورت دادگاه در این خصوص رای صادر خواهد کرد.
یکی از موضوعاتی که در زندگی کودکان اثر بسیار زیادی دارد، جدایی زوجین و طلاق آنها از یکدیگر است. به همین دلیل توصیه مهم ما به شما این است که پس از پایان یافتن رابطه زوجیت فضایی امن و آرام در اختیار کودکان قرار گیرد تا رشد و نمو آنها به درستی انجام شود. اگر با همسر خود طلاق گرفتهاید باید روز و زمان مشخصی را در هفته برای ملاقات با فرزندان در نظر بگیرید.
در گذشته قوانین و مقررات بسیاری در خصوص ملاقات با فرزند به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، اما امروزه قانون دچار تغییراتی شده و اصلاحیههایی به آن افزوده شده تا والدین بتوانند با فرزندان خود حتی پس از طلاق نیز دیدار کنند.
به طور معمول پس از تعلق، یکی از والدین حضانت فرزند را بر عهده میگیرد و والد دیگر این حق را دارد که طی زمانی مشخص با فرزند پسر یا دختر خود از نزدیک ملاقات کرده و با او زمان بگذراند، اما در شرایطی که یکی از والدین از ملاقات دیگری با فرزند خود جلوگیری به عمل آورد فرد میتواند با طرح دعوی در محاکم قضایی مجدداً از حق ملاقات خود استفاده کرده و با فرزند پسر یا دخترش دیدار نماید.
در قانون جدید حق ملاقات فرزند با کیست؟
باید اشاره داشته باشیم که پس از طلاق معمولاً یکی از والدین حق حضانت فرزندان را بر عهده میگیرد. حق حضانت فرزندان تا ۷ سالگی به شرط اینکه والدین صلاحیتهای اخلاقی لازم را داشته باشند با مادر آنها میباشد و پس از آن تا رسیدن به سن بلوغ حضانت فرزندان با پدر است. در این مدت والدی که حق حضانت فرزندان را بر عهده ندارد، میتواند با فرزند خود ملاقات کند.
در ماده ۱۱۷۴ قانون مدنی که قانون جدید ملاقات فرزند به شمار میرود، اشاره شده است که اگر زن و مرد به هر دلیلی جدا از یکدیگر زندگی کنند والدی که حق حضانت فرزند را در اختیار ندارد، میتواند با فرزند خود در زمان و مکان مشخصی ملاقات داشته باشد. بنابراین ممکن است که زن و مرد قبل از طلاق جدا از یکدیگر زندگی کنند یا اینکه بر اساس طلاق مکان زندگی آنها با یکدیگر متفاوت باشد.
در چنین شرایطی است که این حق به والدی که حضانت را در اختیار ندارد، داده میشود تا با فرزند پسر یا دختر خود ملاقات کرده و با او وقت بگذراند. بر اساس ماده قانونی که ذکر کردیم باید اشاره داشته باشیم که هیچ یک از والدین نمیتواند از ملاقات دیگری با فرزندش جلوگیری به عمل آورد. در واقع حق مادر یا پدر است که با فرزند خود از نزدیک ملاقات کرده و با او وقت بگذراند و اگر دیگری از این حق جلوگیری به عمل آورد حق شکایت محفوظ خواهد بود.
فرض کنید که یکی از والدین دارای فساد و انحطاط اخلاقی باشد؛ در چنین شرایطی نیز نمیتوان حق ملاقات با فرزند را از او سلب نمود. در صورتیکه یکی از زوجین از ملاقات دیگری با فرزند جلوگیری به عمل آورد فرد دیگر برای شکایت کیفری ممانعت از ملاقات فرزند اقدامات لازم را به انجام میرساند.
در انواع طلاق و حتی در صورتیکه طلاق از نوع رجعی نیز باشد حق ملاقات برای والدین محفوظ است. البته در چنین شرایطی ممکن است که قاضی پرونده با در نظر گرفتن جزئیات دعاوی مطرح شده زمان ملاقات با فرزند را کاهش دهد.
زمان و مکان ملاقات با فرزند بعد از طلاق
بسته به جزئیات پرونده ممکن است ملاقات با فرزند در شهر دیگر نیز امکانپذیر باشد. چرا که بر اساس قوانین جدید مصوب در کشور زمان و مکان ملاقات با فرزندان پسر و دختر ممکن است متغیر به نظر برسد. در صورتیکه زن و مرد نتوانند بر روی زبان و مکان مشخصی برای ملاقات با فرزندان خود به توافقات کامل دست پیدا کنند، این وظیفه بر عهده دادگاه گذاشته میشود تا زمان مشخصی را برای این امر تعیین نماید.
در درجه اول دادگاه این حق را به زن و مرد میدهد تا خودشان به صورت مجزا درباره زمان و مکان ملاقات به توافقات کامل دست پیدا کنند، اما اگر چنین توافقی میان زوجین حاصل نشود دادگاه بر اساس مصلحت فرزند و با در نظر گرفتن جزئیات پرونده زمان و مکان مشخصی را تعیین میکند. زمان و مکان تعیین شده از سوی قاضی پرونده ممکن است یک یا دو بار در هفته و در آخر هفته باشد.
بنابراین میتوانیم بگوییم که در طلاق بائن و در طلاق رجعی حق ملاقات با فرزند در درجه اول به توافق زوجین بستگی دارد و اگر توافقی حاصل نشود این دادگاه است که زمان مشخصی را برای ملاقات با پسر یا دختر بعد از طلاق مشخص مینماید. در چنین شرایطی است که والدی که حضانت فرزند را در اختیار ندارد، میتواند روز مشخصی در هفته با فرزند خود ملاقات کند.
جرم ممانعت از ملاقات فرزند در قانون جدید
اشاره کردیم که بر اساس قانون جدید ملاقات فرزند، هر یک از والدین این حق را دارد که پس از طلاق یا پیش از آن، با فرزند خود ملاقات داشته باشد. دادگاه، سن فرزند را در نظر گرفته و وابستگیهای عاطفی او را نیز در نظر گرفته و حکمی را صادر میکند که فرزند بتواند با والدین خود یک یا دو روز در هفته را ملاقات داشته باشد.
در نظر داشته باشید که ملاقات بیش از این مقدار با شخصی که حضانت فرزند را در اختیار ندارد صحیح نیست؛ چرا که این مسئله باعث میشود تا نوعی دوگانگی در تربیت فرزند به وجود آید و حضانت والدین زیر سوال برود. البته باید به این مسئله نیز توجه داشته باشیم که جرم ممانعت از ملاقات فرزند نیز باید در این خصوص مورد پیگیری قرار گیرد؛ چرا که هیچکس نمیتواند حق ملاقات را سلب نماید.
در بسیاری از شرایط برای دادگاه خانواده مشخص میشود که ملاقات با یکی از والدین برای سلامت و تربیت کودک خطرناک است؛ در چنین شرایطی نیز دادگاه حق ملاقات با فرزند را به هیچ عنوان سلب نمیکند، بلکه فواصل آن را طولانیتر خواهد کرد. مثلاً به جای اینکه دادگاه ماهی یک بار حق ملاقات به والد بدهد، سعی میکند تا میزان ملاقات آنها طولانیتر شده و حداقل ماهی یک بار با فرزند خود ملاقات داشته باشد.
شرایط کاهش زمان ملاقات فرزند در قانون جدید
بر اساس قانون جدیدی که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است تنها قاضی پرونده میتواند مدت زمان ملاقات و فواصل در نظر گرفته برای آن را تعیین کند. بنابراین اگر فرزند نخواهد ملاقات کند یا اینکه ملاقات با یکی از والدین برای او آزار و اذیت به دنبال داشته باشد قاضی پرونده میتواند فواصل ملاقات را افزایش دهد.
در واقع یکی از شرایط مهمی که باعث میشود تا ملاقات با والدین کاهش پیدا کند، رسیدن آزار و اذیت به فرزند پسر یا دختر میباشد. توافق زوجین و رای دادگاه اثر بسیار زیادی در فواصل ملاقات و چگونگی ملاقات با فرزند خواهد داشت. در صورتیکه ملاقات با فرزند، مشکلی برای او به دنبال داشته باشد بر اساس قانون جدید والدین میتوانند این مدت زمان را کاهش دهند. همچنین حکم دادگاه میتواند به صورتی باشد که ملاقات در مقابل شخص ثالثی انجام پذیرد.
در صورتیکه پدر یا مادر برای آسیب رسیدن به روح و جسم فرزند در صورت ملاقات دلایل محکمه پسندی داشته باشند، میتوانند آنها را به دادگاه ارائه دهند؛ در این صورت است که میزان ملاقات از سه روز در هفته به یک روز در هفته و یا حتی کمتر از آن نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
اگر یکی از والدین که حضانت را در اختیار دارد به صورت خودسرانه دیگری را از ملاقات با فرزندش محروم کند فرد دیگر میتواند با طرح شکایت در دادگاه و پیگیری آن باعث سلب حضانت از والد شود.
اگر یکی از والدین پایداری اخلاقی مناسبی نداشته باشد دیگری میتواند برای کاهش ملاقات فرزند با وی اقدامات لازم را به انجام برساند. بر اساس قانون جدید ملاقات فرزند در صورتیکه یکی از والدین صلاحیتهای اخلاقی لازم برای ملاقات با فرزند خود را در اختیار نداشته باشد دیگری میتواند با طرح دعوی و پیگیری آن در دادگاه فواصل ملاقات را افزایش دهد اما نمیتواند حق ملاقات را سلب کند.
کلام آخر
از همراهی شما بزرگواران و مخاطبان گرامی با وب سایت حقوقی رایزنی نهایت تشکر و قدردانی را داریم و امیدواریم که بتوانید مشکلات حقوقی خود را در مدت زمان کمی حل و فصل کنید. ما تلاش کردیم تا قانون جدید ملاقات فرزند را به زبانی ساده شرح دهیم تا دانش حقوقی شما به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. حال اگر سوالی برای شما در این زمینه به وجود آمده است، میتوانید آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.